2012 yılında vefat eden SSK lı eşimden maaş almaktayım. 1999 yılında vefat eden Bağ-Kur’lu babamdan da maaş alabilir miyim. Şimdiden teşekkürler
SGK Soru Cevap Son Sorular
Başkasının bakımına muhtaç engelli çocuğu bulunan kadın kadın sigortalının 1.10.2008 tarihinden sonra geçen prim ödeme gün sayılarının 1/4’ü primine eklenir ve bu süre yaştan da indirilir. Örnekle açıklamak gerekirse engelli çocuğu bulup 4000 günü olan kadın sigortalının günlerine 1000 gün eklenir ve yaş olarak da 1000 gün daha erken emeklilik hakkı elde edilir.
Yaşadığınız iş kazası olayını işvereniniz SGK’ ya bildirirse süreç kendiliğinden işlemektedir. Geçirdiğiniz iş kazası sonrasında hastaneye gittiyseniz kayıt sırasında iş kazası geçirdiğinizi beyan ederseniz hastane durumu SGK’ ya bildirmekte ve süreç yine kendiliğinden devam etmektedir. Şayet hem işverininiz hem de hastane bu bildirimi yapmadıysa kendiniz de durumu dilekçe yazarak SGK’ ya bildirebilirsiniz. Sigortasız çalışsanız dahi bu bildirmi kendiniz yapabilirsiniz. Yaptığınız bildirim sonucunda olayın iş kazası olduğuna karar verilirse Kurum Sağlık Kuruluna sevk edilirsiniz. Kurum Sağlık ...
SGK tarafından en az %60 malül olduğu saptanan kişiler, yaşlarına bakılmaksızın anne ve baba üzerinden ölüm aylığı alabilir.
Eşin çalışması ya da kendi aylığının olması eşinden ölüm aylığı almaya engel değildir. Bu durum sadece alınacak aylığın tutarını değiştirir. Şöyle ki; aylık bağlanmış çocuğu bulunmayan, çalışması ve kendi aylığı olmayan dul eşe %75 oranında, bu iki şartı sağlamayan dul eşe % 50 oranında aylık bağlanır.
Evet yapılabilir. e-devlet üzerinden SGK’ ya ait gelir/aylık/ödenek talep belgesinin verilmesi bölümünden başvuruda bulunabilirsiniz.
Malüliyet kararı Kurum Sağlık Kurulu tarafından verilir. İtarızı ise Sosyal Sigorta Sağlık Kurulu karara bağlar. Malüliyet için başvurduğunuz üniteye itiraz dilekçesi verilirse, ilgili başvuru Sosyal Sigorta Yüksek Sağlık Kuruluna sevk edilir.
Malüliyete sevk işlemi en son sigortalılık statüsü üzerinden yapılır. Hangi statüde daha fazla günün olduğunun bir önemi yoktur.
Hak sahiplerine ölüm aylığı bağlanabilmesi için ölen sigortalının en az 1800 günü olması gerekir. Eğer bu gün şartı eksikse ve ölen sigortalı adına borçlanılabilecek süreler varsa, borçlanma yoluyla gün şartı sağlanılabilir. 4a (SSK) kapsamında olup ölen sigortalının ise borçlanma süreleri hariç en az 5 yıldan beri sigortalı olunup 900 günü bulunması yeterlidir.
Yaşlılık aylığı alan kişilerin hizmet akdine tabi çalışmaya başlamaları halinde aylıkları kesilmez. Bu kişiler hakkında Sosyal Güvenlik Destekleme Primi hükümleri uygulanır. Ancak, ilk defa 1.10.2008 tarihinden itibaren sigortalı olup yaşlılık aylığı bağlananlardan hizmet akdiyle çalışmaya başlayanların aylıkları kesilir.
Sizin durumunuzda olanlar eskiden iki aylığı da alabiliyordu. Ancak 5.12.2017 tarihinde yönetmelik değişikliği oldu. 5.12.2017 tarihinden önce iki aylığı da almakta olanlar şu anda da almaya devam ediyor. Ancak 5.12.2017 tarihinden sonraki başvurular reddediliyor. Bu bahsettiğimiz husus sizin verdiğDaha fazla oku
Sizin durumunuzda olanlar eskiden iki aylığı da alabiliyordu. Ancak 5.12.2017 tarihinde yönetmelik değişikliği oldu. 5.12.2017 tarihinden önce iki aylığı da almakta olanlar şu anda da almaya devam ediyor. Ancak 5.12.2017 tarihinden sonraki başvurular reddediliyor. Bu bahsettiğimiz husus sizin verdiğiniz bilgilere özel bir durumdur. Şayet tam tersi olsaydı ve 1999’da vefat eden eşiniz olsaydı iki aylığı da alabilirdiniz. Yani iki aylık alabilme durumu şartlara göre değişmektedir.
Daha az gör