31 Aralıkta kapanacak olan işyerinde analık raporu olan bir çalışanımız var. Rapor bitiş tarihi 6 Şubat. Bu personelin çıkışını nasıl yapacağız, rapor bitim tarihinde raporu nasıl onaylayacağız?
Kapanan işyerinde analık raporu alan personelin durumu
Paylaş
Bir işyerinin kapanmasının sonucunda işçilerin iş sözleşmeleri şirketin faaliyetine son verdiği tarih itibarı ile sona erer.
Bu durumda raporu alan işçinin raporlu olduğu tarih itibarı ile işyerinin faal olmaması nedeni ile fiilen çalışmıyor durumdadır.
İşyerinin kapanması veya herhangi bir sebeple sigortalının işten ayrılması durumunda geçici iş göremezlik ödeneğinden faydalanılması söz konusu olmamaktadır. Sosyal Sigorta İşlemleri Yönetmeliğinin 40 ıncı maddesinin onuncu fıkrası 05/12/2017 tarihinde değiştirilmiş olup yeni düzenlemede; “Sigortalının, hastalık ve analık sigortası bakımından geçici iş göremezlik ödeneği almasına esas istirahat raporu süresi içinde, sigortalılık hâlinin herhangi bir nedenle sona ermesi hâlinde, sigortalılığın sona erdiği tarihten sonra en fazla onuncu güne kadar geçici iş göremezlik ödeneği ödenir.”denilmektedie.Ayrıca 2016/21 sayılı SGK Genelgesinde de konuya yer verilmiştir. Genelge uyarınca; – Sigortalılığı devam ediyorken rapor alan işçinin, raporu devam ediyorken işten çıkarılması (sigorta çıkışının verilmesi) halinde, rapor hastalık veya analık (gebelik) nedeniyle alınmışsa raporun sigorta çıkış tarihinden öncesine isabet eden kısmı ile sigorta çıkış tarihinden en fazla 10 uncu güne kadarki rapor süresi için rapor parası ödenecektir, rapor daha uzun süreli olsa bile kalan süre için rapor parası ödenmeyecektir.
17 kod işyerinin kapanması şeklinde işten çıkışlar yapılmalıdır.