Merhaba 2001 yılı girisliyim 4A lıyım 7000 prim günümü doldurdum ve gecti. Ancak emeklilik maası icin 60 yaşını beklemek durumundayım . 60 yaşıma 5 sene daha var sigorta primim bugüne kadar hep cok yuksekten yatti ancak 60 yasina kadar 5 sene daha calismak istemiyorum..Eger çalışmazsam 60 yasina geldigimde emeklilik maasim nasil hesaplanir?..60 yasima geldigimde 5 yil once ki maasa göre mi hesapliyorlar yada önümüzdeki calismayacagim 5 yil icindeki tefe tufe artis oranlarina da bakıp maasda farazi bir artis mi hesapliyorlar..Yani o 7000 günden fazla cok yuksekten yatirilan prim gununu son 5 yıl çalışmasamda gelecekte dikkate aliyorlar mı almiyorlar mi? Tesekkurler.
Paylaş
Merhaba. Emekli aylığınız hesaplanırken çalışma hayatınız boyunca yatan primlerin tamamı dikkate alınır. 60 yaşına geldiğiniz zaman 5 yıl öncesine göre hesap etmezler. Emekli dilekçesi verdiğiniz tarihe göre hesaplama yapılır. Son 5 yıl çalışmasanız da elbette yüksekten yatan primleriniz de emeklilik hesabında dikkate alınır.
Tesekkurler…Anlamadığım icin kusura bakmayın zamanınızı alıyorum ama bir sey daha soracaktım.
Emeklilik dilekcesini sanırım emeklilik yaşını hakettiğimiz zamanlara yakın bi tarihde veriyoruz ancak son 5 yıl civarı çalismadığımız icin en son 5 yıl onceki aldıgımiz maaslar yatirilan sigorta primleri her ne kadar tavandan bile olsa reel olarak emeklilik yaşı geldiginde o günkü maaslara ve primlere gore reel olarak cok dusuk kalacak ve bir anlam ifade etmeyecek….
Sorum şu..İste burda emeklilik yasi geldiginde maaş hesaplanirken hangi veriler dikkate alınıyor yani prim gunu dolduktan sonra calismamıs , yasi beklemis ve sonunda yası gelmis kisilerin calısmadiğı yıllar icindeki maas artis oranlarina, enflasyona mi bakılıp hesaplaniyor? Yada yasimiz geldiginde en son yıllar önce yatırılan reel olarak bi anlam ifade etmeyen prim tutarlarina mı?
Çok tesekkurler.
Merhaba. Ayrıntılı bilgi için 5510 sayılı Kanunun 29. Maddesine bakabilirsiniz.